top of page
Search
  • GVP CONSULTING

Kako uspješno komunicirati u poslovnom svijetu?

Komunikacija je prenošenje poruka od pošiljatelja prema primatelju kroz više različitih komunikacijskih kanala. Osim samog onog što govorimo, vrlo je važno kako ćemo to i verbalizirati kroz govor tijela i gestikulacije. Prema recentnijim istraživanjima, tek mali dio poruka (7%) se prenese verbalno. Ostatak je neverbalna komunikacija pod koju spadaju govor tijela, ton, ritam, boja glasa i razne ekspresije lica. U poslovnom okruženju, važnost kvalitetne komunikacije je još i veća. Učinkovita poslovna komunikacija u radu s klijentima jednako je važna za uspješan poslovni pothvat kao i kvaliteta proizvoda ili usluge. Kako bi poslovna komunikacija bila što uspješnija, potrebno je slijediti nekoliko praktičnih savjeta:


1. Pažljivo slušajte


Da bi Vas Vaš sugovornik shvatio ozbiljno, morate pokazati želju i volju za slušanjem. Ne prekidajte svojeg sugovornika i dajte mu priliku da izrazi svoje mišljenje, kakvo god da je. Kada slušate svojeg sugovornika, on se osjeća važnim. Postavljajte pitanja o temi o kojoj razgovarajte i tako dajte do znanja sugovorniku da razumijete probleme s kojima se suočava. Uspješna komunikacija otvara sva vrata i neophodna je za razvijanje i izgradnju uspješnih poslovnih odnosa.2. Budite vjerodostojni


U poslovnoj suradnji s Vašim poslovnim partnerima jako je važno steći njihovo povjerenje. Jednom stečeno povjerenje zadržat ćemo kroz dosljednosti i vjerodostojnost naših postupaka. Moramo biti iskreni prema svojim poslovnim partnerima i kroz iskrenost graditi povjerenje. Jasno zastupanje vlastitih stavova te jasna vizija onoga što želimo postići pokazuje dosljednost. U slučaju da nešto ne znate ili ste pogriješili, to valja priznati i reći na vrijeme. Ne isplati se lagati niti izmišljati činjenice. Vaš kredibilitet je dragocjen. Dosljednost i vjerodostojnost omogućuju nam jednostavnije i efikasnije ostvarivanje poslovnih ciljeva.


3. Jasno i jednostavno


Poruke u poslovnoj komunikaciji trebaju biti jasne, jednostavne i sažete jer želimo da ih čitatelji lako i brzo razumiju. Porukom želimo prenijeti informacije koji su korisni nama kao pošiljateljima. Podjednako je važno da naše poruke budu takve da i primatelji imaju koristi od njih. Logičnim iznošenjem činjenica i informacija omogućujemo primatelju poruke jednostavno razumijevanje iste bez prevelikog utroška vremena. To ćemo najlakše postići tako da razmišljamo o tome s kim komuniciramo i što bi toj osobi bilo zanimljivo ili korisno čuti o nama i našem radu. Na posljetku, jasno i relevantno komuniciranje poruke koju želite prenijeti kao i sigurnost u ono što govorite će poput magneta privlačiti interes drugih za Vas ili Vaš proizvod


4. Obraćajte se imenom


Nazovite svojeg sugovornika kako Vam se predstavio. Ime je čarobna riječ koja će natjerati Vašeg sugovornika da Vas pažljivo sluša i vjeruje Vam na podsvjesnoj razini. Čestim izgovaranjem imena kod sugovornika razvijate osjećaj povjerenja i sigurnosti u ono što govorite. Zapamtite da je ime osobe za njega najdraži zvuk.


5. Pokažite samopouzdanje


Pokažite samopouzdanje, čak i ako ga ne osjećate. Učinite to svojim držanjem, neverbalnom komunikacijom ili doimanjem da ste opušteni i usredotočeni. Najvažniji dio toga predstavlja neverbalna komunikacija. Neverbalnu komunikaciju čine suptilni pokreti tijela i lica; neke od njih činimo svjesno, ostale potpuno nesvjesno. Govor tijela može biti potvrda ili proturječnost onoga što prenosimo verbalno, zato je važno obratiti pozornost na poruke koje šaljemo. Smiješite se češće jer Vašim sugovornicama je uvijek ugodnije komunicirati s osobom koja je ljubazna i nasmijana. Obogatiti svoju verbalnu komunikaciju kroz govor tijela, izraze lica i pokrete znači dati više života vašim riječima, a time i više šanse da poruka koju šaljete bude bolje shvaćena.


6. Pokažite interes


Svaka komunikacija među ljudima je međusobna razmjena informacija s određenom svrhom. Nema besmislene komunikacije, čak i ako tako izgleda. Svaki od sugovornika ima neki određeni cilj. Što je taj cilj veći i jači, to je komunikacija konstruktivnija i sadržajnija te usmjerena na postizanje međusobnih ciljeva. Potražite zajednički jezik, pronađite nešto zajedničko što vas spaja te razvijajte komunikaciju u tom smjeru. To mogu biti zajednički hobiji, zanimljivosti iz života ili međusobna razmišljanja i stavovi. Što je taj odnos dublji, to će Vaš sugovornik biti otvoreniji prema Vama. Glavni cilj svake komunikacije je pronalaženje zajedničkog jezika sa sugovornikom, a da biste u tome bili uspješni, svaka komunikacija treba se temeljiti na Vašim interesima za sugovornikom. Pokažite mu svoju pažnju, zanimanje, divljenje, interes te razumijevanje. Slijedeći ovu jednostavnu tehniku, postat ćete jako dobar sugovornik, kako u običnoj komunikaciji tako i u poslovnim pregovorima, a dobar sugovornik uvijek će se slagati s drugima, bez obzira o čemu se razgovaralo.


Za više prodajnih savjeta obratite nam se s povjerenjem putem kontakt obrasca:


GVP CONSULTING - Partner kojem se vjeruje!

33 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page