top of page
Search
  • GVP CONSULTING

Killer Cold Emailing - Tips for Success

"Cold emailing" je čin slanja e-pošte nekome koga ne poznajete u nadi da ćete s njime izgraditi neki poslovni odnos i kao takav odličan je način za započinjanje i održavanje poslovnih odnosa, ali za većinu ljudi predstavlja ogroman izazov zbog nepoznavanja onoga kome šaljete e-mail te zbog toga može biti pucanj u prazno.


Predviđa se da će do kraja 2023. godine broj poslovnih e-mailova poslanih dnevno premašiti brojku od 347 milijardi. S obzirom na spomenutu brojku – vjerojatnost uspjeha ovisi o tome koliko Vaš „cold email“ privlači pažnju. Da bi Vaš email privukao pažnju i dobio rezultate u obliku odgovora, on mora biti kratak, jasan i zanimljiv. Svaki dio emaila mora imati vrijednost i ključnu komunikacijsku ulogu. Cilj „cold emaila“ nije trenutna konverzija, već izgradnja odnosa od stranaca do poslovnih partnera. Kako biste u tome uspjeli, u nastavku članka predstavljamo Vam 9 metoda i tehnika kojima možete povećati vjerojatnost dobivanja odgovora na Vaše „ cold emailove“.


1. Uredite redak "OD"


Redak „od“ govori primatelju pošte odakle dolazi e-pošta. Prilikom slanje e-maila uvijek koristite svoje ime i svoju osobnu adresu e-pošte. Prvo što primatelj pošte vidi prilikom primanja pošte je redak „ od“. Korištenjem svojeg imena i osobne adrese e-pošte dokazujete da ste stvarna osoba. Cilj dobro strukturiranog retka „ od“ je stvaranje dobrog prvog dojma. Nakon što primatelj dobije Vaš email – slijedi odluka hoće li poruku otvoriti i pročitati ili će je baciti u smeće. Dobro strukturiran redak „od“ povećava vjerojatnost otvaranja emaila i dobivanja odgovora.


2. Personalizirajte email


Prilikom pisanja emaila koristite ime svog primatelja, napišite naziv njegove tvrtke, navedite nešto specifično i jedinstveno o toj osobi/tvrtki. Personalizacija znači da ste razmišljali o osobi/tvrki kojoj ste poslali e-mail i njihovim interesima te pokazuje da ste uložili trud u njihovo prikupljanje. Personalizacijom stvarate osjećaj posebnosti kod osobe kojoj ste poslali mail te uvelike doprinosi tome da ispadate autentičnije. Personalizacijom potičete osjećaj znatiželje kod druge strane o razlozima slanja Vašeg maila.


3. Napišite intrigantan predmet emaila


Intrigantan i dobro osmišljen predmet može se smatrati i ključem koji otključava vrata Vašeg emaila. Uz svoje ime, naslov emaila je prvo što će naš potencijalni klijent vidjeti i na temelju toga stvoriti svoj privi dojam o nama. Loše napisan naslov emaila mogao bi imati za posljedicu ne otvaranje email-a ili označavanje našeg email-a kao SPAM. Iz tog razloga je važno savladati tehniku pisanja naslova svoje email pošte. Prilikom pisanja naslova emaila budite kreativni i razmišljajte i izvan okvira. Vaša email poruka mora se isticati iz gomile, a to ćete postići ako se pridržavati sljedećih pravila:

  • Personalizirajte naslov (koristite ime primatelja, naziv tvrtke i sl.).

  • Zaintrigirajte ih te probudite njihovo zanimanje (natjerajte ih da razmišljaju o problemu kojeg imaju, a kojeg im Vi možete riješiti).

  • Koristite ležeran i prijateljski stil te izbjegavajte zvučati prodajno ili previše formalno. Naposljetku, obraćate se ljudskom biću.

  • Uskladite naslov emaila s ostatkom Vašeg emaila. Što god stavili u naslov Vašeg emaila, trebali biste to povezati s ostatkom poruke.

4. Kratak i lako čitljiv uvod


Nakon što je potencijalni klijent otvorio Vaš email imate samo 3 sekunde da zadržite pozornost Vašeg potencijalnog klijenta i motivirate ga da pročita dalje od prva dva retka. Da biste u tome uspjeli, potreban Vam je kratak i intrigantan uvod. Kao što je već poznato, kratke i lako čitljive e-poruke vjerojatnije će biti pročitane od dugih. Uvod u "cold email" ne bi trebao biti dulji od 2-3 rečenice. Usredotočite se na poslovne razloge Vašeg javljanja i pokažite im zašto ste se javili baš njima. Navedite probleme koje ste uočili i koncentrirajte se na rješenja tih problema.


5. Pokažite vrijednost


Prilikom sastavljanja prodajnog „cold email-a“ moramo biti suptilni s našim predstavljanjem. Glavni cilj „cold email-a“ je pokretanje jedinstvenog poslovnog odnosa između Vas i potencijalnog klijenta, pri čemu zaključivanje prodaje nije u prvom planu. Prilikom Vašeg predstavljanja, pružite Vašem potencijalnom klijentu što veću moguću vrijednost u obliku prednosti koje Vaš potencijalni klijent može imate od suradnje s Vama. Budite konkretni jer će svaka nejasnoća razvodniti Vašu poruku. Vaši prijedlozi i vrijednosti prezentirane u prethodnom dijelu emaila bi trebale biti neprimjetno povezane s prethodnim dijelom Vašeg emaila. Izbjegavajte da ovaj dio prodajnog „cold email-a“ izgleda previše prodajno i zvuči napadno i prisilno.


6. CALL TO ACTION (CTA)


Završite svoj „cold email“ s pozivom na akciju (CTA). Poziv na akciju je uputa Vašem potencijalnom klijentu da učini ono što u konačnicu želite da učini s Vašim „cold email-om“. CTA bi trebao biti jednostavan i olakšati život Vašem potencijalnom sugovorniku. To može biti skype razgovor, davanje povratnih informacija, odgovaranje na poslani mail itd. Prilikom sastavljanje poziva na akciju - ne tražite previše. Neki od najboljih poziva na akciju su:

  • Bilo bi mi drago da se upoznamo, biste li bili otvoreni za to?

  • Htio bih znati više o Vašoj tvrtki, javite mi kad budete imali vremena.

  • Ako uskoro budete imali vremena, rado bi s Vama održao virtualni sastanak.

  • Biste li bili dostupni za telefonski poziv s ciljem da se bolje upoznamo?


7. Vrijeme slanja


Cold email šaljite na početku ili na kraju radnog dana. Zaposlena osoba vrlo vjerojatno neće primijetiti vašu poruku ako je šaljete u vrijeme njihova radnog vremena. Slanje emaila neka vam bude prva stvar koju ćete napraviti ujutro ili je ostavite za kraj radnog dana. Tada je najvjerojatnije da će osoba s kojom pokušavate stupiti u kontakt provjeriti svoju primljenu poštu.


8. Usavršite svoj potpis


Na kraju svake poruke dolazi Vaš potpis. Potpis je sastavni dio Vaše poruke i ne možete ga zanemariti. Vaš potpis bi trebao reći Vašem primatelju tko ste i gdje mogu pronaći više informacija o Vama i/ili Vašoj tvrtki. Dobro sastavljen potpis sastoji se od Vašeg imena, imena i web stranice Vaše tvrtke, profila na društvenim mrežama, naziva Vaše pozicije unutar tvrtke, telefonskog broja i po mogućnosti Vaše fotografije. Potpis u sklopu Vašeg e-maila može Vam pomoći skratiti tijelo e-pošte i učiniti poruku probavljivijom i usmjerenijom na primatelja


9. Provjerite pravopis i gramatiku


Prije slanja „cold email-a“ potrebno je provjeriti pravopis i gramatiku teksta u emailu. S obzirom na veliki broj internetskih stranica za provjeru pravopisa i gramatike, nemate izgovor da se u Vašem mailu nađu pogreške koje će ukazivati na to da ste aljkavi ili u žurbi prilikom pisanja emaila


Za više prodajnih savjeta obratite nam se s povjerenjem putem kontakt obrasca: https://www.gvp-cons.com/kontakt


GVP CONSULTING - Partner kojem se vjeruje!

16 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page