top of page
Search
  • GVP CONSULTING

Što je interim management i kako pomaže poduzeću da riješi problem(e) i nastavi rasti?

Interim ili privremeni manageri su pojedinci koji se angažiraju kada kompanija zapadne u određene probleme koje ne može riješiti uz postojeće ljudske kapacitete. Glavni zadatak svakog interim managera je rješavanje nagomilanih problema u tvrtki te ostvarivanje ciljeva u kratkim vremenskim rokovima, a rezultat njihova rada se vidi kroz poboljšanje rezultata kompanije koju je Interim manager vodio.


Nakon uspješno odrađenog projekta ili restrukturiranja društva Interim manageri odlaze iz društva. Vremensko razdoblje nije striktno određeno, ali je u pravilu kraće od 4 godine koliko traje mandat direktora zaposlenog u tvrtki. Kao glavni razlozi angažiranja interim managera ističu se iznenadni odlazak top managera iz tvrtke, bolest čovjeka na rukovodećoj poziciji ili pomoć prilikom spajanja i preuzimanja novih poduzeća.


Interim manageri su osobe koje su tijekom svoje karijere bili na visokim upravljačkim funkcijama te imali strateške uloge u toj tvrtki. Posjeduju ekspertna znanja i iskustvo stečeno kroz dugi niz godina. Osim ekspertnih znanja, interim manager mora imati i sjajne analitičke i komunikacijske vještine, sposobnost motiviranja zaposlenika i veliku razinu samopouzdanja i povjerenja u sebe i svoje kolege. Interim manageri su skuplji po jedinici vremena, ali s obzirom da rade na kraće vremensko razdoblju u odnosu na tradicionalne managere, u konačnici su jeftiniji. Kompanije se odlučuju na angažiranje Interim managera jer nemaju dodatnih troškova poput službenog automobila, službene kartice, bonusa, godišnjih odmora, bolovanja i svih ostalih dodatnih beneficija koje donose menadžerski ugovori. Kao ključne prednosti Interim managera ističu se:

  • Brzina - Interim manageri mogu u vrlo kratkom roku preuzeti sve obveze vođenja tvrtke za razliku od dugotrajnog traženja adekvatnog kadra preko agencija za zapošljavanje.

  • Iskustvo - Interim manageri su osobe koje posjeduju značajno iskustvo na sličnim pozicijama za koje angažiraju i stečeno znanje primjenjuju u stvarnim situacijama.

  • Efikasnost - Interim manageru nije potrebno dugo vremensko razdoblje za uhodavanje i upoznavanje s novonastalom situacijom s obzirom da je s takvim situacijama svaki interim manager već više puta bio upoznat.

  • Razvoj cijelog managementa i tima – Interim manager je netko tko poznaje tržište i ima veliko iskustvo i poznanstva na tom području. Interim manageri djeluju kao mentori i treneri drugim zaposlenicima u tvrtki i na taj način prenose svoja znanja i ekspertize i sposobnosti na druge.

Trend rasta Interim managementa je vidljiv na primjeru zemalja Zapadne Europe i Amerike, dok se Hrvatska zbog veličine tržišta i nedovoljnog broja ekspertnih i kompetentnih kandidata, još uvijek ne smatra plodnim tlom za razvoj takvog oblika managementa. Ipak, očekuje se da će se sve veći broj stranih korporacija (ali i domaćih tvrtki koje pretendiraju rastu) za svoje kompanije u Hrvatskoj tražiti Interim managere i na taj način potaknuti njegov razvoj. Interim management je odličan oblik rada za talentirane ljude koji ne žele cijeli svoj radni vijek provesti na formalno rukovodećim mjestima, nego žele biti fleksibilniji i „ploviti“ između formalne menadžerske karijere i „freelancer“ karijere.


U GVP Consultingu kontinuirano ulažemo u razvoj kompetencija naših zaposlenika, kao i u razvoj portfolia naših usluga. Ponosni smo na činjenicu da trenutno razvijamo projekt uvođenja INTERIM MANAGEMENT usluge uz suradnju s renomiranim interim menadžerima s preko 40 godina iskustva.


Stay tuned, big things will follow!



49 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page